perjantai 2. marraskuuta 2018

Tervetuloa robottiautot!

Kouluttajana ja verkko-oppimisen parissa pitkään työskennelleenä olen suurella mielenkiinnolla tutustunut autokoulun oppimateriaaleihin. Sehän on hioutunut pitkäaikaisessa, erilaisten oppijoiden ja opettajien käytössä. Käytössä on edelleen kirja ja olen ymmärtänyt, että sen sisältö kattaa tarvittavan teoreettisen opin. Suuri osa oppiaineistoa harjoituksineen on kuitenkin verkossa. Selvästi myös oletetaan, että kaikki autokoulun oppilailla on netti käytössä. Se osoittaa, että olemme edenneet pitkälle yhteiskunnan digitalisoinnissa. Mutta kuinka paljon on vielä ihmisiä, joille tämä nettioletus voi muodostua kynnykseksi, jos ei autokoulun käynnille, niin muulle oppimiselle? Heitä ei käytännössä oteta enää lainkaan huomioon.

Autokoulun teoria- ja ajotunteja on huomattavasti vähennetty, jolloin luotetaan oppilaiden itseohjautuvuuteen. Oppimateriaalin tulisi kantaa sellaisenaan ilman opettajan tulkintaa. Kirja vaikuttaa helppolukuiselta, mutta tiivis teksti sisältää paljon asioita, joiden ymmärtäminen ja sisäistäminen ei ole itsestään selvää. Minua ilahduttaa se, että on kiinnitetty on paljon huomiota liikennekulttuuriin, kuljettajan asenteisiin, sosiaalisuuden ja ympäristötietoisuuden tärkeyteen.

Materiaali on selvästi kohdistettu nuorille ajo-oppilaille. Heitä on toki suurin osa autokoululaisista. Heihin on kiinnitettävä huomiota myös onnettomuustilastojen perusteella. Nuorille kuljettajille sattuu paljon ulosajoja heidän ajaessaan liian suurilla nopeuksilla. Rattijuopumusonnettomuuksissa kuolee ja loukkaantuu eniten nuoria. Mutta materiaalissa ei näy, että liikenteessä on muunkin ikäisiä ihmisiä. Vanhus saattaa vilahtaa kadun reunassa tai yllättäen suojatien ylittäjänä. Keski-ikäiset ja lapsiperheet loistavat myös poissa olollaan. Kaikki kuvien aktiiviset toimijat ovat parikymppisiä.

Kaikki tämä kertoo, että liikenteessä korostuu nuorten näkökulma ja toimintatavat. Jotta liikenne sujuisi häiriöttä, siinä pitää olla nopea, reaktiokykyinen, virheettömästi toimiva, mieluiten robotti. Mutta ihminen ei ole robotti. Siitä syystä toivotan robottiautot tervetulleiksi mahdollisimman pian.

Toivotan itseohjautuvat ja yhteiskäyttöiset sähköautot tervetulleiksi etenkin ilmastosyistä. Liikenteen aiheuttama 20 prosentin osuus hiilidioksidipäästöistä  on järjettömän suuri! Meidän on päästävä eroon yksityisautojen suuresta ja kasvavasta määrästä ja rakentamaan yhdyskuntamme muilla kuin peltisten koppakuoriaisten ehdoilla.  Jos nykyinen ajokortti jää historiaan, voidaan tulevaisuuden ajokorttiin sisällyttää edelleen vastuullisuutta, sosiaalisuutta ja taitoa huolehtia toisista ihmisistä ja ympäristöstä.

Ei kommentteja: